Engagement voor de buurt

Eerste actie Orpheusbuurt

Hier wil ik  je iets meer vertellen over mijn jarenlange engagement voor de buurt: “Het Orpheusbuurtgebeure”.

Samen met enkele buurtbewoners startte  ik in 1990 een petitie om van onze straat, de Thaliastraat in Berchem, een Zone 30 te maken. Dit initiatief groeide en werd uitgebreid met de straten Morpheusstraat, Euterpestraat, Junostraat, Minervastraat en Dianalaan.

Wij hebben ons vanaf dan voortdurend samen ingezet om de wijk méér leefbaar en aangenamer te maken. Na de realisatie van de Zone 30 voor onze wijk en de plaatsing van de nodige verkeersborden, ijverden we opnieuw om de straat ook ingrijpend aan te pakken om de snelheid ook daadwerkelijk naar beneden te dwingen. We kregen wegversmallingen en verkeersdrempels. Ook kregen we nieuwe voetpaden en een zitbank. En … bomen in de straat. Ook voerden we actie voor het vergroenen van de voortuinen. Bij de komst van het politiekantoor in de wijk werd met de overheid afgesproken om een groenzone te voorzien en enkele kleine speeltuigen voor de kinderen. Enzovoort.

De resultaten van deze veranderingen zijn vandaag duidelijk te zien in het straatbeeld. Véél meer groen dan 25 jaar geleden, een rustige buurt en …. vooral mensen die elkaar beter hebben leren kennen en waarderen. Die regelmatig samen feesten, burendag organiseren, jaarlijks meewerken aan de Antwerpse poetsactie en een nieuwjaarsdrink organiseren. Mensen die elkaar dagelijks ‘goedendag zeggen’. Jonge mensen komen in onze buurt wonen. De kinderen gaan er opnieuw ook naar de plaatselijke scholen. En … velen vertellen ons: “Wij vinden dit een aangename buurt om in te wonen”.  

Daar willen we in elk geval aan verder bouwen.

Wat staat er vandaag voor onze buurt op het verlanglijstje? Heraanleg van de straat want voor fietsers is deze bijna onberijdbaar geworden. Meer fietsbeugels want ook deze zijn ontoereikend voor onze wijk. Tegelijkertijd is het dringend nodig de rioleringen te vernieuwen want meermaals komen er diepe putten in het wegdek en/of lopen er kelders van buren onder water. Hiervoor gaan we zeker in de toekomst actie voeren. Je hoort er de komende jaren ongetwijfeld meer over 🙂

Meer info over dit engagement voor de buurt vind je op de website: http://www.orpheusbuurtgebeure.wordpress.com  en op de Facebookpagina: http://www.facebook.com/orpheusbuurtgebeure/