Guldenvliesstraat

De voorbije 12 jaar (ja … inderdaad … zo lang heeft het geduurd 🙂 ) heb ik me heel dikwijls en gemotiveerd ingezet voor de heraanleg van de Guldenvliesstraat in Berchem. Dit is de verbindingsstraat tussen Berchem Station én de Lange Leemstraat waar tram 11 door rijdt.

Persartikel Brug der zuchten

Een straat die onberijdbaar was voor de fietser met talrijke putten en kuilen en zelfs rondvliegende kasseien.  Riolen die lekten als een zeef waardoor de straat bij regenweer steeds onder water stond met het gevolg dat de gevels van de huizen werden besmeurd en iedere voetganger en fietser steeds een nat pak kreeg. Een brug van Infrabel die afgrijselijk werd verbouwd in functie van de HST zonder enig respect voor de monumentale Zurenborgwijk. Omdat de afwatering van de brug nooit degelijk functioneerde en de brug bij elke hevige regenbui onder water kwam te staan, hebben buurtbewoners ze omgedoopt tot “Debrugderzuchten”.  De straat werd voorgesteld als oefenterrein voor ‘Parijs-Roubaix’.

Het was een erg moeilijk dossier omdat er diverse overheden bij betrokken waren: Infrabel, De Lijn, de Stad, het District Berchem en Riolink. Het was aartsmoeilijk om al deze partijen op één lijn te krijgen.

Maar telkens opnieuw hebben we met talrijke tussenkomsten en actie’s zowel ‘De Lijn‘, ‘Infrabel’ én de verantwoordelijke schepenen in Berchem het vuur aan de schenen gelegd. Telkens weer gehamerd op een dringende aanpak van de problemen omdat de ellende voor de buurtbewoners, voor de fietsers en de voetgangers véél te lang aansleepte.

Na jarenlang politieke tussenkomsten te houden in de districtsraad en veelvuldig actie voeren, lijkt stilaan het einde van de miserie voor de buurt in zicht en is de heraanleg van de Guldenvliesstraat volop aan de gang.

Een overzicht van mijn talrijke initiatieven voor dit dossier kan je uitgebreid volgen op de actiewebsite die ik hiervoor aanmaakte en steeds onderhield om het dossier op te volgen en de buurt te informeren over de evolutie van het dossier:  https://arnoldpeeters.wordpress.com/ en op de Facebookpagina: http://www.facebook.com/debrugderzuchten/